Távozott a DAKÖV-től Horváth István önkormányzati képviselő, aki az elmúlt másfél évben sokat dolgozott a gyömrői ivóvíz- és szennyvíz rendszer fejlesztésén.

A távozás okairól is kérdeztük a képviselőt.

Nem túl rózsás mostanában a víziközművek élete. A Gyömrőn szolgáltató DAKÖV Kft. milyen helyzetben van?

Az energiaválság a víziközmű-társulatokat sem kíméli. A DAKÖV Kft. esetében jelentős költség a villamosenergia-felhasználás. A kútszivattyúk, átemelő szivattyúk, elektromos eszközök működéséhez és mindenhez, ami ahhoz kell, hogy egészséges ivóvíz legyen, illetve a szennyvíztelep működjön, áramra van szükség. Ezen nem lehet a jelenleginél jobban takarékoskodni. Sajnos 2023 tavaszára már az új energiaköltségeket fogja a cég megkapni, melyet a meglévő, beszedett víz- és csatornadíjakból nem lehet kigazdálkodni.

Mi várható a DAKÖV Kft. vonatkozásában?
Erre a kérdésre az ügyvezető sem tudja jelen pillanatban szerintem a választ. A megemelt energiaköltséget biztosan nem tudja a szolgáltató jövőre a bevételei alapján kigazdálkodni. A víz- és csatornadíjak 2012 óta a lakosság tekintetében változatlanok, miközben látjuk magunk körül, hogy mindennek évről évre emelkedik az ára, erre jön most rá a háborús helyzet és a jelentős infláció. Az önkormányzatoknak a vizet és a szennyvízkezelést biztosítani kell minden településen, így Gyömrőn is. Városunk polgármesterével kerestük a lehetőséget még augusztusban, hogy miként lehet ezt a feladatot megoldani. Van is rá megoldás, de erről majd később szeretnék nyilatkozni.
Viszont szeretnék egy jó hírt közölni: 2023 tavaszára végre elkészül a szennyvíztisztító telep kapacitásbővítése! Ezáltal megszűnhet a csatlakozási moratórium. Sokat vártunk erre. A beruházástól függetlenül azonban marad még feladatunk bőven, de azt is remélem, hogy az elmúlt 4-5 évet jellemző lakásingatlan-dömpingnek vége lesz.

Az Ön személyével kapcsolatban felmerült, hogy a szolgáltató megszüntette a munkaviszonyát. Mi igaz ebből?
Augusztus végén az ügyvezetővel folytatott beszélgetésem során derült ki, hogy a rezsiárak növekedése és az üzemanyagköltségek drasztikus emelkedése után a cégnek leépítéseket kell végrehajtania. Ez több munkavállalót is érint, érinteni fog a közeljövőben. Vannak nehéz pillanatok, amikor erős döntéseket kell hozni. Úgy gondolom, helyes volt az én státuszom megszüntetése. Személyesen azokat sajnálom, akik maradnak, mert sokkal több munka hárul rájuk, vagy a szolgáltatás minősége fog sérülni. Időközben kaptam egy kiváló lehetőséget egy lengyel-magyar kereskedelmi konzorciumtól, melyet így el tudtam fogadni. Pályám során sosem futamodtam meg a váratlan kihívásoktól, így ez most sem jelent különösebb gondot. Ezenfelül az egykoron hobbiborászatnak induló Alisca Pincészetem évről évre duplázza a feldolgozott mennyiségét, így arra is több figyelmet kell fordítanom.

A Gyenes Levente polgármester körül kialakult helyzetről mi a véleménye?

A polgármester úrral korábban elég éles vitákat folytattunk. Erős kritikákat is megfogalmaztam vele kapcsolatosan. A város érdekében azonban együtt tudtunk dolgozni. Emiatt is kért fel 2020 januárjában, hogy a víziközmű fejlesztéseit vegyem kézbe, ugyanis a jogszabály szerint a polgármesterek javaslatot tehetnek az ilyen kinevezések esetében. Ami a jelenlegi állapotokat illeti, az ebben illetékes hatóságok majd eldöntik, hogy városunk polgármestere követett-e el bűncselekményt vagy sem.
Azt azonban mindenképpen nagyon remélem, hogy a mostani állapot minél hamarabb megoldódik, mert sokat árt egy település megítélésének, ha botrányok övezik. Én magam továbbra is azért fogok dolgozni, hogy Gyömrő tényleg egy csendes kisváros legyen Budapest mellett, ahová jó hazajönni vagy vendégként kilátogatni.


Miként tudja a munkája mellett a jövőben is ellátni a gyömrői képviselői feladatait?
Számomra fontos volt, hogy a továbbiakban is tudjam segíteni szeretett városomat, ezért továbbra is rendszeresen, naponta megtalálható vagyok az egyesületünk (Hajnal Egyesület Gyömrőért - HEGY) irodájában, a Táncsics Mihály út 89. szám alatt, mert az új munkámat nagy részben telefonon és számítógépen végzem. Így a jövőben sem szakadok el Gyömrőtől, és ezentúl is lakosaink segítségére tudok lenni.

Hauser Antal, 2022-11-19 08:29:05