Hétfő reggel megtartotta a 2022-es év munkaterv szerinti utolsó rendes ülését Gyömrő Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A megjelentek 25 napirendi pontról szavaztak, nézzük a fontosabb döntéseket.

2023-ban 10%-kal emelkedik a közszolgálati tisztviselők illetményalapja. A testület döntése értelmében az illetményalap 85.000 forint lesz.

A testület utoljára 2016-ban módosított a piaci árusokra vonatkozó díjszabásokon. Mai döntésükkel hat év után emelkednek a bérleti díjak. A vonatkozó költségek és minden tétel figyelembevételével 20%-os emelést szavaztak meg a képviselők. Egyúttal a gyömrői telephellyel, őstermelői igazolvánnyal rendelkező helyben adózó személyek továbbra is 25%-os kedvezményben részesülnek.

A rezsiköltségek jelentős növekedése miatt a városüzemeltetés számára elkerülhetetlen a temetkezési díjak korrigálása is. Főként az elektromos áram érinti érzékenyen a fenntartót a halotthűtő folyamatos üzemeltetése miatt. Az áramdíj a háromszorosára nőtt az elmúlt hónapokban, ahogy az ágazati infláció is jelentős. Mindezt csupán leköveti a javasolt 20%-os díjemelés. A képviselők az előterjesztést támogatták, mindez azonban nem eredményez azonnali díjemelést, hiszen a jogszabályok szerint első körben az illetékes fogyasztói érdekképviseletnek kell a javaslatot megküldeni, az Ő döntésük után szavaz róla majd újból a testület.

A beérkezett ajánlatokat figyelembe véve 2023-ban is a legolcsóbb ajánlatot adó HBUS Kft. látja el a helyi busz szolgáltatási feladatait. A cég havonta bruttó 4.400.000 forintért üzemelteti majd a járatokat.

Jelenleg is zajlik a Pataki Ferenc lakótelep víz- és csatornabekötése, mely a tervek szerint az év végére készülhet el. Ezt követően lesz mód az érintett ingatlanok tulajdonosaival megállapodni a fizetendő rákötési díjakról. A testület döntése nyomán ez ingatlanonként 600.000 forint lesz. Rákötési díjat a település bármely pontján történő új bekötés esetén fizetni kell. Tóth János alpolgármester tájékoztatta a képviselőket arról is, hogy a lakótelep gyömrő felőli végében Péterinek van még beépítetlen ipari területe, de onnan rákötés a jövőben sem lesz lehetséges. Ezzel ellentétben a házak mögötti, már működő ipari telep vállalkozói ráköthetnek majd a rendszerre, amennyiben a szükséges feltételek teljesülnek. Kérdésre válaszolva Tóth János arról is beszélt, hogy a kivitelező eltért az előzetesen kijelölt nyomvonaltól, de korrigálja a hibát. Az Önkormányzat csak akkor veszi majd át a beruházást, ha az a terveknek megfelelően, a műszaki ellenőr által igazoltam készült el. Addig minden felelősség a kivitelezőt terheli.

 

A testület még elviekben sem támogatott egy lakóterület-fejlesztési elképzelést, így az annak elvi lehetőséget teremtő területcsere eljárást sem folytatják le. Mindez azt jelenti, hogy a korábban különböző felületeken megjelent „gigalakópark” sem épülhet meg.

 

Nem támogatták a képviselők a Kastélydomb-Invest Kft. beadványát, melyben azt kérelmezték, hogy a 2022 és 2023 decemberében esedékes településfejlesztési díjtartozásaik befizetéseinek határidejét egy évvel hosszabbítsák meg. A témát tárgyaló szakbizottság kiemelte: jelenleg nincs olyan anyagi helyzetben az önkormányzat, hogy ilyen jellegű fizetési kedvezményeket adjon vállalkozóknak. A testület egyúttal arról is döntött, hogy a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő késedelmi pótlékot számítanak fel a tartozásokra.

A pénzügyi bizottság ülésén közel 30 perces, minden részletre kiterjedő bemutatkozó prezentációt tartott az Agroloop Kft. A cég Üllőn fejleszt üzemet, az ehhez kapcsoló kiszolgálóegységet alakítanák ki Gyömrőn. A cég (üzem) ipari rovartenyésztés és feldolgozás során fehérjelisztet, takarmányzsírt és talajjavító komposztot állít elő.

A gyömrői üzemeknek két funkciója lenne: az egyikben takarmány előkészítés, a másikban talajjavító kezelés- és granulálási tevékenység folyna.

Az üzemek a Vásártéri úton, a Kalapos Faipari Kft. mögött helyezkednének el, a 058-as hrsz-ú ingatlanon. Az Kft. vezetője két lehetséges helyszínt jelölt meg, a képviselők az Üllői úttól távolabbit preferálnák.

Ha az üzemek megépülnek ez Gyömrőnek iparűzési- és építményadó bevételt jelent, illetve új munkahelyeket is teremt: 5-8 főt a granuláló üzemben, 4-5 fő a takarmányüzemben.

A testület hétfői döntésével egyelőre elvi támogatását adta ahhoz, hogy a cég Gyömrői fejlesztést készíthessen elő.

 

 A következő rendes testületi ülésre 2023. február 13-án kerül majd sor.