Gyömrő Története Fontos Telefonszámok Elektronikus Ügyintézés Pályázatok Tófürdő
Ajánlott oldalaink:
Egyéb ajánlott oldalak:
Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Átadták a biomassza fűtőművet

Átadták a biomassza fűtőművet

Június közepén kezdődött a „Biomasszára alapozott távfűtőmű Gyömrőn” elnevezésű projekt az Oest Kft. finanszírozásában a Harmónia Idősek Falva területén. A cég nem csak az idősek falva, hanem a városi uszoda tulajdonosa is, így igen komoly gázmennyiséget használnak évről-évre. Az emelkedő díjak hatására úgy döntöttek, hogy egy Európában már bevált, és nyugaton sok helyen alkalmazott technológiát építtetnek Gyömrőn is.
 

Ennek lényege, hogy a fűtési és melegvíz-ellátáshoz szükséges hőt nem gázkazánokkal, hanem egy faaprítékkal üzemelő távfűtőművel állítják elő. A két nagyteljesítményű kazán összesen 1,5 Mwatt energiát tud előállítani, ami igen jelentős mennyiség. A rendszer teljesen automatizált: a teherautó a megfelelő helyre leborítja a faaprítékot, és onnantól kezdve egészen a végfelhasználókig eljutó meleg vízig és fűtésig mindent számítógép vezérel. A rendszer távfelügyelettel van ellátva, így a szakemberek bárhonnan pontosan meg tudják állapítani, hogy a hálózat rendben működik-e, és bármi probléma esetén közbe tudnak avatkozni. Luzsi István, az OEST Kft. ügyvezetője elmondta, hogy mintegy 700 méternyi, a legmodernebb technológiával ellátott távfűtő-vezetéket fektettek le a földbe. A fűtőmű alapterülete 100 m2, itt kapott helyet a két kazán, rengeteg vezeték és a vezérlő is. Ezen felül mintegy 400 köbméternyi apríték tárolására szolgáló 72 m2-es helyiség is található a fűtőműnél. A cégvezető hozzátette: a környezetre kevesebb káros anyag jut a levegőbe az új rendszerből, mint a korábbi gázkazánok révén. Ennek oka, hogy speciális berendezéseket szereltek fel, melyek a por 60-80%-át megkötik, így az a kéményekből nem jut a levegőbe.


Mivel hazánkban alig-alig akad ilyen jellegű fűtőmű, a beruházó szinte mindenben ausztriai partnereire támaszkodott. Segítségükkel a legmodernebb, a helyi igényeknek leginkább megfelelő berendezéseket állították üzembe. Luzsi István a beruházás költségvetési oldalát firtató kérdésre elmondta: az Oest Kft. az Új Széchenyi Terv keretén a belül KMOP-3.3.3.-11, Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése című pályázati felhívásra "Biomasszára alapozott távfűtőmű Gyömrőn" elnevezéssel pályázatot nyújtott be. A pályázat értékelése jelenleg is folyamatban van.
 

Hauser Antal, 2011-12-07 10:59:21

« előző következő »