Gyömrő Története Fontos Telefonszámok Elektronikus Ügyintézés Pályázatok Tófürdő
Ajánlott oldalaink:
Egyéb ajánlott oldalak:
Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » A kommunizmus áldozataira emlékezünk

A kommunizmus áldozataira emlékezünk

 A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000-ben elfogadott határozata rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én tartjuk megemlékezésünket. Ekkor emlékezünk a gyömrői gyilkosságok áldozataira is.
Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.
A becslések körülbelül 100 millióra teszik a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek.
Önkormányzatunk csendes főhajtással helyezi el a megemlékezés koszorúját február 25-én, délután 5 órakor a Weöres Iskola falán található emléktáblánál.
 

Hodruszky Lajos, 2018-02-25 07:26:10

« előző következő »