Gyömrő Története Fontos Telefonszámok Elektronikus Ügyintézés Pályázatok Tófürdő
Ajánlott oldalaink:
Egyéb ajánlott oldalak:
Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Információk belvízveszély kapcsán

Információk belvízveszély kapcsán

 FIGYELMEZTETÉS!

Információk a belvízveszély kapcsán

Az elmúlt időszak rendkívül hideg időjárásának hatására a talaj felső rétege átlagosan 60-80 cm vastagságban átfagyott. A most beköszöntő olvadás következtében a lehullott csapadék, és a hóolvadásból keletkező víz a fagyott talajréteg miatt nem tud elszivárogni. Emiatt a mélyebben fekvő területeken belvíz alakulhat ki. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hogy a legtöbb helyen a csapadékvíz elvezetését szolgáló árkok közötti átereszek is elfagytak.

Ezen okokból a belvízhelyzet elhárítása szinte lehetetlen. A kialakult helyzettel kapcsolatban elsősorban a lakóingatlanokban keletkező károk megelőzésére, illetve elhárítására tudunk koncentrálni. Ez a feladat az egész város területét érintheti, ezért nem nélkülözheti a lakossági szerepvállalást, illetve szolidaritást, összefogást sem. A járdákon, úttesten, illetve kertekben összegyűlt víz eltávolítása jelenleg szinte megoldhatatlan feladatot jelent. Olyan helyeken van lehetőség ezek levezetésére, ahol a víznek valamilyen módon lehet lefolyást biztosítani. A lakóingatlanokat veszélyeztető helyzet elhárítása elsődlegesen állami feladat, és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság feladatkörébe tartozik, akik az elmúlt évek fejlesztései nyomán igen komoly eszközparkkal rendelkeznek ezen helyzetek elhárítására. Ilyen esetekben elsődlegesen a katasztrófavédelem hivatalos elérhetőségein lehet bejelentést tenni.

Természetesen Önkormányzatunk is a településüzemeltető cégen, illetőleg a vízművön keresztül mindent megtesz annak érdekében, hogy elsősorban a komoly problémát okozó helyeken megoldjuk a víz lefolyását, illetve a szükséges szivattyúzással hárítsuk el a kialakult veszélyeket. Mindkét cég dolgozói két műszakban, illetve ügyeleti szolgálaton keresztül végzik feladatukat. Lehetőségeik azonban korlátozottak. Szükséges ezért a lakosság közreműködése, elsősorban az ingatlanokon belüli, illetve közvetlenül az ingatlan előtti problémák kezelésére. Az ingatlan előtti járdaszakasz síkosság mentesítése, illetőleg az ott
keletkezett csapadékvíz levezetésének megoldása, (természetesen amennyiben erre lehetőség van) az ingatlantulajdonos feladata. A kötelezettségtől függetlenül elsősorban kérni szeretnénk a lakosságot arra, hogy minden Gyömrőn lakó közös érdekében a saját ingatlana környezetében segítsenek a helyzet megoldásában. Városunkban több mint 80 kilométer úthálózat, és ehhez tartozó, vagyis közel 160 kilométernyi járdaszakasz található. A számokból is látható, hogy a városüzemeltetést lehetetlen feladat elé állítja az elmúlt hetek hideg és csapadékos téli időjárása, és a hirtelen beköszöntő olvadás.

Ennek ellenére önkormányzatunk a rendelkezésére álló eszközökkel mindent megtesz a védekezés érdekében. A jövőre vonatkozóan pedig állami források bevonásával szeretnénk a csapadékvíz elevezető rendszert fejleszteni, a hasonló problémák elkerülése érdekében.

Ha valakinek az ingatlan veszélybe kerül, hívja közterület felügyelőnket az alábbi számon: 0630/870-9317
 

Hauser Antal, 2017-02-02 09:48:11

« előző következő »