Gyömrő Története Fontos Telefonszámok Elektronikus Ügyintézés Pályázatok Tófürdő
Ajánlott oldalaink:
Egyéb ajánlott oldalak:
KEHOP-2.2.2-15-2017-00129
Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Tájékoztatás díszpolgári cím kapcsán

Tájékoztatás díszpolgári cím kapcsán

Több sajtóorgánum is foglalkozott a tegnap reggeli zárt testületi ülés témájával, vagyis a Gyenes Levente számára adományozandó díszpolgári címmel. Ennek kapcsán az alábbi tájékoztatást adjuk.

A javaslat jelentős számú lakossági kezdeményezés hatására lett előterjesztve. Egy 14 éves polgármesteri időszak lezárása, amikor a polgármester mandátuma megszűnik, személytől és településtől függetlenül, valamilyen erkölcsi elismerést igényel. Nem lenne méltó, ha erről a másfél évtizedről, valamilyen módon nem emlékeznénk meg, hiszen vitán felül áll, hogy ez az időszak eredményekben bővelkedett.

A díszpolgári cím adományozása egyetlen dologról szól: az adott településért végzett munka hivatalos elismeréséről.
Elvárható lenne, hogy amikor egy ilyen hosszú, közéletben eltöltött időszak végén egy erkölcsi elismerés kifejezéséről van szó, akkor mindenki, személyes vagy politikai ellentéteket félretéve álljon az ügyhöz.
Egy városi kitüntető cím annak átadásával jön létre. A döntésről az érintett - eddig minden esetben- az átadást megelőzően (jelen esetben augusztus hónapban) levél formájában értesül.

Amennyiben valaki képviselői esküjét megszegve, egy zárt ülés anyagát órákon belül az országos sajtóhoz viszi, ezzel minden eddig kialakult szokást megszeg, egyértelművé válik a politikai cél. Teszik ezt olyan személy munkásságával kapcsolatban, aki világossá tette, hogy a választáson nem lesz számukra ellenfél.


Miután az elismerés átadása legkorábban a második félévben történhet meg, ezért jelenleg nem aktuális ezzel foglalkozni. Már csak azért sem, mert bármelyik cím esetében bármely személy szabadon dönthet úgy, hogy nem kívánja a kitüntetést átvenni. Semmi esetre sem tekinthető etikusnak, hogy egy városi, helyi elismerést jelentő cím adományozásáról az érintett a sajtóból értesüljön. A korábbi díszpolgári (vagy egyéb helyi) címek adományozása során a döntésről nem tájékoztattuk előre sem a kitüntetettet, sem a sajtót. Az átadás előtt, az arról szóló meghívóból vált világossá a döntés, az érintett számára. Ehhez a szokáshoz Gyömrő Város Önkormányzata a jövőben is tartani kívánja magát.
 

Hauser Antal, 2017-01-31 16:08:19

« előző következő »