Gyömrő Története Fontos Telefonszámok Elektronikus Ügyintézés Pályázatok Tófürdő
Ajánlott oldalaink:
Egyéb ajánlott oldalak:
Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Extrém hideg, csúszós járdák

Extrém hideg, csúszós járdák

 Folytatódik a meglehetősen hideg időjárás, nem enged a fagy szorításából. A meteorológiai szolgálat is extrém hidegre figyelmeztet. Sok helyen a járdákat jégpáncél borítja, amely kifejezetten balesetveszélyes.
De ki takarítsa el a járdákat, ki végezzen csúszásmentesítést?
Országos előírás az, hogy minden ingatlan előtt az ingatlan tulajdonosa, használója vagy bérlője köteles a járdát takarítani. Az ő feladata az, hogy csúszás mentesítse ingatlana előtti szakaszt (ha saroktelken lakik, akkor az oldalsót is). Ha az érintett részen valaki elcsúszik, a felelősség azt terheli, aki nem, vagy nem megfelelően takarította meg a járdát. Ilyen esetben szabálysértési eljárás is indulhat az ingatlan tulajdonosa, kezelője, ill. lakója ellen.
Mivel kell a csúszásmentesítést elvégezni?
Nem javasolt a konyhasó több ok miatt sem. Általános nézet az, hogy a konyhasó kb. -6°C-ig hatékony, tönkreteszi a betonjárdát és nem környezetkímélő. Helyette zeolitos keverék javasolt, amely több üzletben is kapható.
A már letaposott, nagyon eljegesedett járdákon a homok, apró szemű sóder, valamint a faforgács, fűrészpor kiszórása a célravezető. Mivel sokan áttértek vegyes tüzelésű fűtési módra, felvetődik a kérdés, hogy a salak-, hamu anyag kiszórható-e a járdára régi szokás szerint. Ez csak akkor elfogadható, ha kizárólag természetes fa hamujáról van szó mindenféle szennyezőanyag mentesen (pl. el nem égett részek, szög, csavar, stb.).

Egy igazi polgári településen a lakosok figyelnek egymásra, s ha tudomásuk van arról, hogy szomszédjuk idős, vagy mozgásában korlátozott személy, nincs ingatlanja előtt eltakarítva a hó vagy lejegesedett a járdája, az ő ingatlana előtt is csúszás mentesítenek, így segítve az utcabeliek biztonságos közlekedését. Idén már több helyen előfordult, hogy a lakos a saját kertjében csúszott el. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet –sőt, talán életet is menthet-, ha figyelünk egymásra, s azonnali segítséget nyújtunk, ha szükséges.

Észrevétele vagy kérdése esetén forduljon bizalommal a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeletéhez vagy Hodruszky Lajos polgárvédelmi referenshez.
 

Hodruszky Lajos, 2017-01-21 08:27:36

« előző következő »