Gyömrő Története Fontos Telefonszámok Elektronikus Ügyintézés Pályázatok Tófürdő
Ajánlott oldalaink:
Egyéb ajánlott oldalak:
Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Varga Ernő jegyző közleménye a BM tájékoztatásáról

Varga Ernő jegyző közleménye a BM tájékoztatásáról

Gyömrő Város jegyzőjeként, egyben a Helyi Választási Iroda vezetőjeként az elmúlt hónapokban kollégáimmal azon dolgoztam, hogy a múlt vasárnapi időközi polgármester választás a jogszabályoknak megfelelően, a lehető legnagyobb rendben lezajlódjon. Ez meg is történt. Az eredmény tükrében természetesen magam is tisztában voltam azzal, hogy mindenki a saját álláspontja szerint fogja értelmezni a vonatkozó jogszabályokat. A választások előtt több helyen hivatkoztak a Belügyminisztérium jogi álláspontjára az esetleges méltatlanság kapcsán. Független szakmai vezetőként fontosnak éreztem, hogy egyértelmű és hivatalos választ kapjak a felmerülő kérdésekre, ezért megkerestem a Belügyminisztérium illetékes államtitkárát, Pogácsás Tibor urat, akit kértem egy hivatalos, követendő álláspont megfogalmazására.


A BM Önkormányzati Módszertani Főosztálya kérdéseimre kimerítően, és egyértelműen válaszolt. Főosztályvezető úr ezt írja:


„Szakmai álláspontunk szerint az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn: nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született. A kérdésben tehát az az álláspontunk, hogy amennyiben a volt polgármestert újraválasztják, nem kell méltatlansági eljárást indítani.„


Jegyzőként, jogalkalmazóként nem kívánom, és nem is áll módomban a Belügyminisztérium álláspontját vitatni, ezért az általuk megfogalmazottak szerint járok majd el. A BM álláspontjáról természetesen a képviselő-testületet is tájékoztatni fogom.


A választás előtt egyes sajtóorgánumok hivatalos iratokból kiragadott mondatokkal, olykor akár manipulatív módon is tájékoztatták a választókat az üggyel kapcsolatban. Ezzel szemben én fontosnak tartom, hogy a lakosság, a választók a lehető legpontosabb információkat kapják, ezért a Belügyminisztériumtól kapott levelet változtatás nélkül, eredeti formájában jelen közleményemmel egyidőben nyilvánosságra hozom.

A levél ide kattintva érhető el. 

 

Gyömrő, 2016. augusztus 30.

Varga Ernő jegyző
 

Hauser Antal, 2016-08-30 08:02:28

« előző következő »