Gyömrő Története Fontos Telefonszámok Elektronikus Ügyintézés Pályázatok Tófürdő
Ajánlott oldalaink:
Egyéb ajánlott oldalak:
KEHOP-2.2.2-15-2017-00129
Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Új sportszékház épül!

Új sportszékház épül!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően mintegy 10 millió forint összegű felújításra lesz lehetőség a sportszékház épületén. Mára kiderült: egy teljesen új székház épül. Erről kérdeztük Gyenes Levente polgármestert.


Induljunk az alapoktól: milyen pályázaton nyertek pénzt a munkára?


Gyenes Levente: Az UFC Gyömrő és Önkormányzatunk egy ideje szorosan együttműködik azért, hogy a lehetőségekhez képest minél jobb körülményeket tudjunk teremteni a focistáknak. Ennek egyik eleme volt egy pályázat benyújtása a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. Többször jártam Vági Márton főtitkár úrnál, sikerült egy erőteljes lobbival elérni, hogy támogassák a pályázatunkat. Mintegy 10 millió forintot sikerült így nyerni a székház felújítására. Elkezdtük a tervezgetést, tárgyalásokat esetleges kivitelezőkkel. Ebben az időszakban jött egy barátom, aki jó kapcsolatokat ápol a Fradi stadiont is építő Market Zrt.-vel. Azt mondta, hogy a cég szívesen együttműködne velünk.


És hogy lett a felújításból egy teljesen új építése?


Gy. L.: Éppen emiatt, a Market Zrt.-nek köszönhetően. Megvizsgálták az épületet, és amit eddig is tudtunk az bizonyítást nyert: jóval többet kellene rákölteni, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. Az alapokkal is baj van, mivel egy nagyon öreg épületről van szó, nagyon sok munka lenne vele. Egy átlagos felújítással csak pénzt dobnánk ki az ablakon. A Market Zrt. ezért azt mondta, hogy megterveznek egy új székházat, és a meglévő pénzből vállalják is a felépítését. Mivel ez az összeg nem fedezi a teljes költséget, a cég a további szükséges anyagi forrásokat szponzorációként adja az UFC Gyömrő számára.


Ennyire megkedvelték volna Gyömrőt?


Gy. L.: Azt nem tudom, de biztosan szimpatikus volt számukra az a hozzáállás amit tapasztaltak. Természetesen arról, hogy miért döntöttek így, értelemszerűen ők tudnak nyilatkozni. Mi mindenesetre megköszöntük a felajánlást, és élünk is vele.


Milyen lesz az új székház?


Gy. L.: Modern, mind igényt kielégítő épület! 133 m2-es hasznos alapterülettel rendelkezik majd. Ez magában foglal négy öltözőt vizesblokkokkal, bírói öltözőt, illetve sportirodát és szertárat is. Természetesen lesz benne külön mellékhelység a szurkolóknak. Ami még lényeges: nem a régi helyén épül majd! A teniszpálya mögötti részen, a két bejárati kapu között kap helyet. A régi székházat önkormányzatunk fogja elbontatni, a helyén egy kulturált parkolót alakítunk majd ki.


Mindez mikor valósul meg?


Gy. L.: Ismét tárgyaltam Vági Márton MLSZ főtitkárral, és sikerült elérnem, hogy a szövetség hozzájáruljon ahhoz, hogy a pályázati pénzből ne felújítsunk, hanem egy újat építsünk. Már csak az építési engedélyre várunk. Ha minden jól alakul, akkor október végén kezdődhet a munka. Ismerve a Market Zrt. tempóját, nem hinném hogy sok időbe telik majd felhúzni az épületet. Ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akár már karácsonyra átadhatjuk az új székházat.


Mennyire lehet ez végleges megoldás? Maga a pálya sincs jó állapotban.


Gy. L.: Ez így igaz. Sajnos a sportpálya igen rossz helyen van ebből a szempontból. Közvetlenül a tavak mellett, nagyon alacsonyan fekszik. Ebből kifolyólag állandó probléma a vizesedés. Készültek tervek a felújításra. Mintegy 120-130 millió forintba kerülne a pálya felszedése, becsövezése, a vízelvezető szivattyúk elhelyezése, majd a visszatöltés és újragyepesítés. Ehhez jönne a környezet rendezése, lelátó építés. stb. Viszont az alap probléma továbbra is megoldatlan maradna. Azt gondolom ennyi pénzből sokkal inkább érdemes egy új sportközpontot létrehozni a város egy olyan pontján, ahol a környezet arra alkalmas. Jelenleg három terület van, ami szóba jöhet. Sajnos a mostani telepen nincs mód bővítésre sem, pedig szükség lenne edzőpályákra, műfüves pályára, vagy épp további teniszpályákra is.


Azért ez igen sok pénz.


Gy. L.: Valóban az, most nem is áll rendelkezésünkre. De 5-10 éves távlatban ennek lehet realitása. Mindenképp szeretnénk egy, a városhoz méltó sportközpontot létrehozni, ez szerepel a májusban meghirdetett 7 éves tervemben is. De én nem szoktam belekiabálni a világba, hogy ezt vagy azt most aztán megcsináljuk. A földön járok, reálisan gondolkozom. Ismerem az anyagi lehetőségeket, így csak azt tudom ígérni, hogy tudatosan, folyamatosan készülünk arra, hogy valóban megvalósuljon ez a projekt.


Ha a régi székház eltűnik, megszűnik a kocsma is, aminek a bevétele az egyesület kasszáját gyarapította.


Gy. L.: Igen, éppen ezért 2015-ben ez így kieső mintegy 1 millió forintot az önkormányzatunk a rendelkezésükre fogja bocsájtani. Hátrány nem éri őket, az biztos. A sporttámogatási rendszerünket is át szeretném alakítani. A versenysport helyett sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni az utánpótlásra, a sportoló gyerekekre. Ők a jövő generációja, a lehetőségeinkhez mérten minél jobb feltételeket kell nekik teremtenünk.
   

Hauser Antal, 2014-10-02 08:21:00

« előző következő »